Wat is Kalk? De definitie van kalk eenvoudig uitgelegd

Wat is kalk thumbnail
Inhoudsopgave
Op veel plekken in Nederland komt het kalk mee in het leiding water en nestelt de kalk zich op verschillende plekken in huis zoals: op en rondom kranen, glazen douchewanden, tegels en in uw apparatuur. Hier kan men denken aan CV installatie, waterkoker, Heetwaterkraan, koffie apparaat of wasmachine!

Wat is kalk? Kalk wat wij kennen als aanslag in huis. Het wordt ook wel kalksteen genoemd of scheikundig CaCo3. Deze aanslag is erg hardnekkig om weg te krijgen: het is namelijk steenhard.

Voorkomen (van kalkaanslag) is beter dan genezen (verwijderen van kalkaanslag).

Er wordt gesproken van ongebluste kalk of gebluste kalk. Deze kalk ontstaat uit steenkalk of schelpkalk. Door middel van een waterontharder wordt de kalk uit het water gefilterd en kan men genieten van zacht water zonder kalk (aanslag).

Verschillende soorten Alkalische zouten van calcium

Alkalisch betekent dat het product een lage zuurte graad heeft dus het is hoger dan basisch (7). Calcium en magnesium zijn de twee stoffen in water die als kalk aangeduid worden. Door gebruik van een waterontharder wordt de kalk gebonden aan de hars (kleine kunststof bolletjes) in een waterontharder. Er wordt gesproken van ongebluste kalk of gebluste kalk. kalk ontstaat uit steenkalk of schelpkalk.

Ongebluste kalk

Kalk wordt in kalkovens gestookt tot 900 graden Celsius hierdoor worden de stoffen gescheiden en ontstaat er CaO ook wel ongebluste kalk genoemd en CO2 ook wel koolzuurgas genoemd. Ongebluste kalk heeft een groot reactie vermogen en kan voor ernstige brandplekken zorgen als hier water bij komt.

Gebluste kalk

Gebluste kalk ontstaat dus als er water aan toegevoegd wordt Ca(OH)2. Kalk in water is dus gebluste kalk.

Wat is kalk in water dan eigenlijk?

Er kennen twee soorten water: hard water en zacht water. Deze worden veelal aangeduid in de Duitse graad. Wat dat precies inhoud leggen we je hieronder uit.

Drinkwater zonder kalk

Hard water

De hardheid van water wordt aangeduid in duitse graden, zo noemt men water van 1-3 duitse graad zacht, water van 4-6 matig en van 7-9 hard en daarboven zeer hard. Het water in Drenthe varieert tussen de 7 en 9 duitse graad. Als voorbeeld is de hardheid water uit Hoogeveen hier af te lezen.

Zacht water

Zacht water is water waar weinig tot geen kalk in zit. Er zijn verschillende manieren van ontharden. 1 van de meest effectieve manieren is een Ionen wisselaar. Ook wel bekent als de waterontharder die spoelt met zout.

Waarom kalk filteren als we het nodig zijn

Nederlands leidingwater bevat gemiddeld 57.9 mg – 78.9 mg Calcium per liter water en 12.9 mg Magnesium. Dit is verwaarloosbaar als we kijken naar wat we nodig hebben om op te nemen in ons voedsel, maar het is genoeg om er last van te hebben als we denken aan kalkaanslag.

Voorbeeld kalkaanslag op de kraan

Is kalk eten gevaarlijk?

Kalk is niet slecht voor de mens, maar men moet wel uitkijken in welke vorm het ingenomen wordt!

Calcium en Magnesium zijn belangrijk voor ons botten stelsel en onze spieren. Het zit voornamelijk in: volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, groente, noten, melk en melkproducten en vlees. Ook de consumentenbond meldt dat calcium een onmisbare voedingsstof is.

Waarom is het aangeraden om kalk te filteren

Met een waterontharder wordt de kalkaanslag voorkomen.

1. Kalkaanslag verminderen

Doordat de kalkaanslag verminderd is heeft men minder kans op verstopte afvoerleidingen. Niet alleen gaar en zeepresten, maar ook kalk zorgen bij elkaar voor veel problemen met de afvoer.

2. Jeukende of geirriteerde huid

Na het douchen hebben veel mensen last van een droge huid. Dit komt doordat kalk het huidvet beschadigd waardoor er dus huid irritaties ontstaan. Dit kan worden voorkomen met zacht water.

3. Minder kosten door een waterontharder

Een waterontharder kan ons al met al flinke besparingen opleveren: zo’n €500,- per jaar! Denk maar aan 50-60% minder schoonmaakmiddelen en shampoo te gebruiken. Verder is er geen kalkaanslag meer in de verwarmingsketel. Dit alleen scheelt wel 7%. Als laatste zal je minder snel storingen ervaren in apparatuur wat de levensduur verlengd en reparatie kosten voorkomt.

4. Kleding en textiel slijt sneller

Door het kalk in water gaan de vezels in kleding meer uitstaan, dit kan zorgen voor snellere slijtage van kleding. Door het gebruik van een waterontharder wordt ook de levensduur van uw kleding verlengd!

Uiteraard hangen de besparingen af van de gezinssamenstelling en hoe u zelf omgaat met het gebruik van uw producten.

Ook een waterontharder

Neem gerust geheeld vrijblijvend contact op of vraag mij persoonlijk om advies. Niet alleen wanneer je veel last hebt van kalk, maar ook als je graag wat meer zou willen weten. Ik help je graag. Zo kunnen we samen kijken welke waterontharder het beste bij je wensen aansluit.

Vond je dit artikel leuk?
Artikel delen op Facebook
Artikel delen op LinkedIn
Artikel delen op WhatsApp
Bereken je prijs

Benieuwd naar welke waterontharder het beste past bij jouw huishouden? Bereken het snel met de handige tool op onze website.

7 t/m 28 augustus (week 32, 33 en 34) zijn wij met vakantie!

Hierdoor kan het langer duren voordat uw vragen beantwoord worden.
Vanaf week 35 staan wij weer voor u klaar!

Hallo, kan ik je helpen?