Zachter water en geen kalkaanslag meer in huis zijn een aantal prettige voordelen van een waterontharder. Vaak komen mensen bij ons met de vraag: wat is een waterontharder en hoe werkt deze precies? Heb ik er eigenlijk eentje nodig? Om hier duidelijkheid in te brengen hebben wij hier een artikel over geschreven.
De waterontharder wordt steeds populairder. Vaak krijgen wij de vraag: ‘Edwin wat is een waterontharder’? In dit artikel zullen we duidelijk maken wat een waterontharder is en hoe een waterontkalker werkt.
Verder zullen de verschillende soorten waterontharders worden toegelicht. Denk bijvoorbeeld aan hoe een waterontharder werkt met zout. Verder zal het duidelijk zijn welke waterontharder jij nodig hebt. Tot slot zal er dieper in worden gegaan op wat hard water nou precies is.
Wat is een waterontharder
Wat is een waterontharder nou eigenlijk? En heb je er nu eentje nodig? Een waterontharder is een apparaat dat de hardheid van je water verminderd. Een waterontkalker en een waterontharder zijn dezelfde apparaten.
Hoe werkt een waterontharder?
Een ontharder werkt als een soort filter voor je water. Zo wordt er door een natrium geladen harskern het calcium en magnesium uit het water gehaald. Het onthard dus je leidingwater door de kalk uit het water te filteren. De onderstaande video van ‘Bayard Europe’ legt in minder dan een minuut uit hoe een waterontharder werkt.
In de video is te zien hoe het water uit de leiding naar de ontharder gaat. De ontharder wordt dan ook aangesloten op de hoofdleiding, zodat het water in je huis volledig is onthard. Zo kan er voor de ontharder nog een filter worden geplaatst, zodat bijvoorbeeld steengruis uit het water kan worden gefilterd.
Het leidingwater gaat door de kunsthars bolletjes heen die de calcium en magnesium uit het water halen. Als het hars vol zit moet de ontharder worden geregenereerd. Dit gebeurt gelukkig allemaal automatisch. In dit artikel lees je meer over de technische werking waterontharder.
Verschillende soorten waterontharders
Nu je een antwoord hebt op ‘wat is een waterontharder’, zal je erachter komen dat er verschillende soorten zijn. Er zijn drie soorten waterontkalkers die je tegen zal komen: een waterontharder met zout, een ontharder met een magneet en eentje met tabletten.
Hoe werkt een waterontharder met zout
Wat is een waterontharder met zout vraag je je misschien af. Een misvatting is dat het zout wordt gebruikt om het kalk uit het water te halen om zo het water te ontharden. Zout reinigt de harsfilter van je waterontharder. Komt dit zout dan in je water? Nee, het zout komt niet in aanraking met je kraanwater. Een waterontharder zonder zout is dan ook minder effectief.
Zoals er in de bovenstaande video van ‘Bayard Europe’ te zien is wordt het water onthard door de hars. Op een gegeven moment zit dit hars vol en moet het worden schoongemaakt. Dit proces heet ‘regenereren‘ en dit doen de meeste slimme ontharder geheel automatisch. Door middel van het onthardinszout wordt de hars weer ‘schoongemaakt’ en kan het weer nieuwe kalk opnemen. Voor de na zuivering van het leidingwater.
Een waterontharder met magneet
Wat is een waterontharder die werkt met een magneet? Een magnetische ontharder plaats je op de leiding. Werkt dit eigenlijk goed? Ja en nee. Een sterke magneet op de leiding zorgt ervoor dat de kalkdeeltjes in je water geen kans krijgen om zich vast te hechten aan de leiding.
Hiervoor is een tamelijk sterke magneet nodig (minimaal 500 gauss). Dit soort sterke magneten zijn niet te koop. Daarom verkoopt wateronthardingswinkel geen waterontharders die werken met een magneet.
Waterontkalker met een filter
Wat is een waterontharder met een filter? Deze filter filtert het kalk ook uit het water – net zoals de magneet- en harsontharder. Water met een filter wordt veelal gedaan op twee manieren:
- Met een filter
- (Omgekeerde) Osmose
Een waterontharder met actieve kool werkt met watertonnen. Deze zijn goedkoop in aanschaf. Een nadeel is dat deze filters erg duur zijn en en het onderhoud ook niet goedkoop is. Ook is het actieve kool in de filter niet milieuvriendelijk.
Een omgekeerde osmose filter is het effectiefst, maar het is eigenlijk te effectief voor de consument. Zo’n systeem werkt met een hele dunne filter waar alleen het water doorheen kan. Een groot nadeel is dat dit proces erg lang duurt en soms veel energie kost. Op de bovenstaande afbeelding is een industriële filter te zien. In huis is hier natuurlijk een kleinere variant van aanwezig.
Heb ik een een waterontharder nodig?
Het verschilt per huishouden of je een waterontharder nodig hebt of zinvol is. Wij hebben hierover een uitgebreider artikel geschreven over wanneer de waterontharder zinvol is. Volgens een item van de consumentenbond uit mid 2019 hoeft water pas zelf onthard te worden vanaf 20 dH (ºD).
Alleen neemt de consumentenbond niet alle voordelen mee als uitgangspunt. Het zorgt gewoon voor meer gemak en dat je minder tijd kwijt bent. Ook is het water beter voor je huid en zeggen veel klanten dat de smaak lekkerder is.
Een van de voordelen van een waterontharder is dat je bespaart op zeepgebruik. In ons artikel ‘waarom een waterontharder‘ lichten we dit verder toe. Wat veel klanten als prettig ervaren is water met een smaakje. Dit kan als een soort stand worden toegevoegd aan de waterontharder, zodat je naast gewoon water ook gekoeld water hebt, kokendheet water hebt of water met een smaakje.
De gevolgen van hard water ºD
De hardheid van water wordt uitgedrukt in de Duitse graden (ºD). Zo is 0 t0t 4 heel zacht, 4 tot 8 gewoon zacht, 8 tot 12 gemiddeld en daarboven vrij hard tot hard. In Nederland is ons water niet zeer hard. Wat zijn de gevolgen van gemiddeld hard water?
- Vaker moeten schoonmaken van apparaten
- Hogere temperaturen moeten draaien van de vaatwasser
- Onthardingspoeder tijdens wasbeurten is niet meer nodig
- Over het algemeen minder schoonmaakmiddelen nodig
- Geen kalkaanslag meer in apparaten en op bijvoorbeeld je kraan
Wat maakt het water dan precies hard? Goede vraag. De hardheid wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium (kalk) in het water.
Hoe onderhouden van de ontharder is ontzettend belangrijk
Het onderhouden van de waterontharder is ontzettend belangrijk. Wanneer water ‘stilstaat’ in een filter kunnen hier bacteriën beginnen te groeien. Waterleidingsbedrijven moeten aan strenge regels voldoen. Dit is niet het geval voor een waterontharder. Daarom is het erg belangrijk om een (slimme) waterontharder te hebben die zichzelf doorspoelt.
Wat kost een waterontharder eigenlijk
Een waterontharder kost gemiddeld rond de €1200.00 en €1800.00 euro, maar dit hangt enorm af van een aantal factoren. Daarom kan je het beste contact opnemen met ons. Edwin legt je geheel vrijblijvend uit wat voor waterontharder jij nodig hebt en wat zijn favoriete waterontharder is.
Na velen jaren ervaring en een tal van waterontharders te hebben geïnstalleerd, weet hij precies welke jij nodig hebt.