Hoe werkt een waterontharder?

De werking van een Northstar waterontharder

Een waterontharder is voorzien kunsthars; dit zijn miljoenen kleine harsbolletjes die calcium- en magnesiumionen uitwisselen voor natriumionen.

Ionenwisseling

Het leidingwater is altijd belast met calcium- en magnesiumionen (veroorzaken kalk). Deze ionen worden via de waterontharder uitgewisseld. Het kunsthars (natriumionen) heeft de eigenschap om de calcium- en magnesiumionen aan zich te binden. Door het onttrekken van calcium- en magnesiumionen uit het leiding water, raken de harsbolletjes uiteindelijk verzadigd en verliezen ze hun onthardingsvermogen.

Regenereren

Als de harsbolletjes verzadigd zijn, worden deze geregenereerd. De microprocessor weet exact in hoeverre de kunsthars verzadigd is van kalk. Het regenereren gebeurt met een zoutoplossing. De harsbolletjes laten dan de calcium- en magnesiumionen los en laden zich op met natriumionen. Het kalkhoudende afvalwater wordt afgevoerd naar het riool.

Tegengestelde spoelrichting

De NorthStar waterontharder regenereert in tegengestelde spoelrichting. Het zout wordt van onder naar boven door de harskolom gebracht. Door deze gepatenteerde techniek gebruikt de ontharder veel minder zout in vergelijking met ander waterontharders.

En? Wil jij ook een Waterontharder?

Ben je benieuwd naar de prijzen? Wil je weten welke waterontharder het beste bij jouw huishouden past?  Vul dan onze keuzetest in en ontvang een offerte op maat. 

Over Waterontharding Winkel

7 t/m 28 augustus (week 32, 33 en 34) zijn wij met vakantie!

Hierdoor kan het langer duren voordat uw vragen beantwoord worden.
Vanaf week 35 staan wij weer voor u klaar!

Hallo, kan ik je helpen?