5 redenen waarom een Waterontharder zinvol is in 2023

kalk koffiezetapparaat
Inhoudsopgave

Steeds vaker krijgen wij de vraag of een waterontharder zinvol is. Een waterontharder brengt veel voordelen met zich mee, maar ook een paar nadelen. Wij hebben met de tijd veel waterontharders mogen aansluiten bij mensen en horen vaak wat mensen zelf zeggen over de voordelen van een waterontharder. In dit artikel wordt dit toegelicht.

Met een waterontharder haal je kalk uit het water. Je kan het herkennen aan die witte aanslag op je kraantje en – als je een theeliefhebber bent – in de waterkoker. Nu vraag je je misschien wel hetvolgende af: is kalk dan slecht voor je? Welnee. Je bent het zelfs nodig. Alleen vinden sommige huishoudelijke apparaten het wel vervelend.

Wanneer heb je eigenlijk een waterontharder nodig

Een waterontharder maakt je water minder hard in je woning. In Drenthe is deze hardheid ongeveer 8° dH. Dit is een duitse hardheid. Dit maakt het dat Drents water zacht tot gemiddeld hard is. Wel maakt het een verschil voor je huishoudelijke apparaten. Zo heb je geen last meer van kalkaanslag wanneer je water zacht of zeer zacht is.

Is een waterontharder zinvol

Wij hebben door de jaren heen van klanten gehoord waarom zij blij zijn met een waterontharder en welke voordelen zij ervaren. Sommige verkopers zeggen dat het water lekkerder smaakt wanneer deze gefilterd is. Dit ervaren wij ook, maar er zijn wel een aantal mensen die het ongefilterde water lekkerder vinden. Smaak verschilt. Wij hebben hieronder vijf redenen op een rijtje gezet waarom een waterontharder zinvol is:

1: Geen kalkaanslag

Een van de meest voordehandliggende reden waarom een waterontharder zinvol is, is dat je geen kalkaanslag meer hebt in huis. Het ziet er niet al te fris uit en het is soms erg vervelend. Denk bijvoorbeeld aan die witte aanslag aan de douchekop.

2: Huishoudelijke apparaten gaan langer mee

Veel huishoudelijke apparaten vinden kalk niet zo fijn. In sommige gevallen kunnen ze er zelfs kapot door gaan. Wij krijgen bijvoorbeeld wel eens de vraag: ‘Waarom is kalk dan slecht voor een waterkoker?’.

kalk koffiezetapparaat

Kalk zorgt ervoor dat het water en het verwarmingselement niet goed contact maken met elkaar.

  • Waterkoker
  • Koffiezetapparaat
  • Wasmachine

Dat zorgt er ook voor dat het water minder efficient wordt verwamt en dat kost weer meer energie. Hierboven staan drie apparaten die meer energie zullen verbruiken wanneer deze last hebben van kalkaanslag.

3: Het is beter voor de huid

Zacht water is beter voor de huid. Zoals je weet beval hard water meer kalk. Als dit water opdroogt kan het zijn dat de mineralen de poriën blokkeren. Dit zorgt voor een jeukend gevoel en kan soms lijden tot eczeem. Dat maakt een waterontharder zinvol voor een gevoelige huid. Ook kan je hier in sommige gevallen pukkeltjes en schilfers krijgen. Wel is het goed om te weten dat dit niet gevaarlijk is voor de gezondheid.

4: Niet meer hoeven ontkalken

Je kent het wel. Eens in de zoveel tijd geeft de koffiezetapparaat die vervelende melding dat hij weer eens ontkalkt moet worden. Op naar de winkel voor de welbekende zurenmix: antikal. Met een waterontharder hoeft dit veel minder vaak als je koffiezetapparaat een sensor heeft die kalk kan meten. Een waterontharder filtert niet al het kalk, maar wel een heel groot deel. Daarom hoef je bijvoorbeeld niet zo vaak meer je koffiezetapparaat te ontkalken.

5: Betere doorstroming van de leidingen

Het ontharden van de waterleidingen zorgt wel degelijk voor een betere doorstroming. Zo raken je leidingen minder verstopt en kan het water er efficienter doorheen.

Kalk in waterleiding

Zo’n kalkophoping in de leidingen gebeurt sneller bij koppelingen en bochten van de buis. Om dit tegen te gaan is een waterontharder zinvol, omdat deze ervoor zorgt dat de leiding niet verkalkt en daardoor dichtslibt.

Conclusie

Onze conclusie is dat waterontharders wel degelijk zinvol zijn. Dit lijkt misschien een voordehandliggende conclusie van een wateronthardingswinkel, maar wij zijn begonnen met het verkopen van waterontharders met een reden. Zelf hebben wij er ook eentje thuis staan en wij hebben tot hedendaags nog geen spijt van deze keuze. Doe de waterontharder keuzetest op onze website en ontdek welke waterontharder jouw huis nodig heeft.

Vond je dit artikel leuk?
Artikel delen op Facebook
Artikel delen op LinkedIn
Artikel delen op WhatsApp
Bereken je prijs

Benieuwd naar welke waterontharder het beste past bij jouw huishouden? Bereken het snel met de handige tool op onze website.

7 t/m 28 augustus (week 32, 33 en 34) zijn wij met vakantie!

Hierdoor kan het langer duren voordat uw vragen beantwoord worden.
Vanaf week 35 staan wij weer voor u klaar!

Hallo, kan ik je helpen?